4. Lipödem

En väl Lipödem - en sjukdom som kallas fetman

2014 träffade jag av en slump Hilkka som är bland annat skjuksköterska. Hon berättade för mig att det är lipödem jag har. Under nästa 20 års tid hade jag då varit hos oändligt många läkare, dietiskter, PT, osv för mina symtom med snabb uppgång, smärta i benen, blåmärken, kuddar under fötterna m m. Alla hade egna idéer men fortfarande kunde jag inte springa till bussen fast jag tränade tre gånger i veckan.


När jag då fick sjukdomen fastställd av den sista läkaren i Sverige (2014) började min resa med operation i Tyskland till styrelseledamot i patientföreningen Lymf S. För att vi ska få behandling. Vi är lika med ca 400 000 kvinnor i Sverige.


Vad är då lipödem?


1. Den är förmodeligen ärftlig och kommer när hormonerna rör sig i kroppen, tonåren, baranfödande, övergångsåldern men även om du genomgår ett trauma.


2. Påverkas inte av bantning, dieter eller träning. Men underlättas av mat som inte inflamerar tarmen och givetvis är vattengymnastik och all rörelse som inte är pulshöjande.


3. Förenklat är det som keso som växer fram runt knä, ben, höfter, mage och armar. I olika steg och är smärtsam.


4. I Sverige finns förnärvarande inga avtal från Landstingen som innefattar vård till lipödemiker. Det finns inga läkare och få lymfterapeuter/sjuksköterskor som har kunskap om just lipödem.


5. Det som erbjuds inom landet är kompressionsstrumpor men i mjuka material.


6. Utomlands t ex Tyskland så erbjuds operation. Plastikkirurgi t ex WAL-metoden där vatten sprutas in för att "ploppa" fettdepåerna och sedan sugs det ut.


7. Vi är oehört stigmatiserade. Därför är 60 % deprimerade och 2 % suicida.


www.lymfs.se

www.schoenheit-in-koeln.de


Facebook: Lymödemföreningen Stockholms län, Lymf S

Blogg: lipodem.bohmelin.se